joi, 25 aprilie 2024

Lucrări excepționale ale elevilor Colegiului Național ”Márton Áron”

Încă din luna februarie au fost lansate două proiecte de arte plastice în colegiul nostru sub îndrumarea profesoarei de artă, Ráduly Margit. Una a fost transformarea scaunelor vechi într-o operă de artă, iar celălalt a fost realizarea unor compoziții din cartoane uzate și din cutie de carton reciclabile. Bineînțeles într-o creație plastică. 

În această activitate creativă au fost implicate clasele: a IX-a A, a IX-a B, a X-a B, a XI-a A, a XI-a B, a XII-a A și a XII-a B și clasele IX-a C, ,IX-a D, IX-a E.

În aceste proiecte au fost introduse prezentările unor zei și zeițe din mitologia greacă, care îmbogățește și poeziile maghiare. La acest program au fost implicați clasele a IX-a A, și a X-a B.


Lucrările plastice au creat un efect senzațional.

Cele două proiecte menționate au fost contactate cu proiectul numit Dincolo de ziduri, ale cărui manageri de proiect au fost profesoara de limbă germană Boda-Székedi Eszter și profesorul de științe sociale Tódor Imre. Proiectele s-au reunit în mod similar în spiritul dezvoltării durabile. Materialele în sine folosite în proiecte au dezvăluit acest lucru. 

Sub îndrumarea mea elevii colegiului nostru au transferat lucrările de artă în sala de spectacole a Bibliotecii Județene Kájoni János. În data de 11 aprilie lucrările amintite au deschis expoziția intitulată Poezii odihnitoare. Profesoara de limbă și literatură maghiară Orbán Edina, după ce a salutat publicul, a vorbit despre proiectele amintite și despre lucrările create de către elevi. Prezentarea a fost urmată de trei poezii puse pe muzică de profesorul de muzică a colegiului, Simon András și cântate de elevii colegiului. Toate aceste clipe solemne au servit la deschiderea concursului de recitare în Ziua Poeziei Maghiare.

Expoziția, după zece zile, cu ajutorul elevilor, a fost readusă în colegiu. La 23 aprilie au fost expuse din nou în sala ”MAGház” a colegiului, unde a avut loc din nou a deschidere festivă. În sala de arte plastice a gimnaziului au fost expuse și lucrările de artă legată de jocul de lumini, vizitatorii fiind ghidați printre aceste lucrări de către mine și profesoara de arte plastice, Ráduly Margit.

Având în vedere succesul lucrărilor expuse, expoziția va rămâne pe pereți mai mult timp în sala amintită. 

Foto: Ráduly Margit, Borbé Levente 

Borbé Levente,
bibliotecar

 

Niciun comentariu: