marți, 16 octombrie 2018

Consfătuirea bibliotecarilor școlari harghiteni



În 12 octombrie 2018 a avut loc la Casa Corpului Didactic Apáczai Csere János” din Miercurea Ciuc în colaborare cu Inspectoratul Județean Harghita consfătuirea bibliotecarilor școlari și a responsabililor centrelor de documentare și informare, având tema Noutăți în activitatea bibliotecarilor școlari.

Programul a fosd deschis de către bibliotecara metodistă din Casa Corpului Didactic ”Apáczai Csere János” din Miercurea Ciuc, Márdirosz Ajka-Klára.

După deschidere inspectorul de limbă și literatură maghiară Dáné Szilárd de la Inspectoratul Județean Harghita a vorbit despre situația actuală a bibliotecarilor școlari.

Bedő Melinda, bibliotecară și șef de serviciu la Biblioteca Județeană ”Kájoni János” a prezentat legea privind protecția datelor personale obligatorii în bibliotecă. De asemenea a vorbit și despre programe de colaborare între bibliotecari școlari și cei județeni.

În continuare Márdirosz Ajka-Klára a prezentat activitățile realizabile zilnice, periodice, modelele utilizabile în biblioteca școlară. Hatos Melinda, bibliotecara școlară de la Gimnaziul Orbán Balázs, Cristuru-Secuiesc a recomandat planul ei anual de activitate a bibliotecii școlare.

Crăciun Mariana, bibliotecara Liceului Tehnologic ”Liviu Rebreanu” a inițiat un schimb de experiență despre procedurile operaționale în bibliotecile școlare.

După Mariana colega noastră de la Liceul de Arte ”Nagy István”, Egyed Daniela a pus accentul pe dezvoltarea lecturii în bibliotecile școlare. Bineînțeles cu strategii realizabile în școlile respective.

Întrunirea a fost continuată de Márdirosz Ajka-Klára. Ea a prezentat oferte de programe și cursuri ale CCD organizate în colaborare cu alte instituții și asociații.

Gal Rodica (câștigătorul gradației de merit 2018) de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu”, Toplița a vorbit despre întocmirea dosarului pentru gradația de merit. Aici au fost dezbătute și criteriile de evaluare ale gradației de merit pentru bibliotecari școlari.

La sfârșitul primei părți a întălnirii Márdirosz Ajka-Klára a arătat statisticile despre situația bibliotecilor școlare din județul Harghita. Din aceste statistici reies normele și studiile bibliotecarilor, etc.



A doua parte a programului a continuat separat, pe zone. Mai întăi au fost desemnați responsabilii pe zone din Ciuc, Odorhei-Cristur, Gheorgheni, Toplița-Bălan. După care cercurile metodice zonale au făcut planurile de activitate în cadrul Lunii Internaționale a Bibliotecarilor Școlari și alte activități specifice bibliotecilor școlare. După care au ales locul și timpul întâlnirii următoare pe zone.

Borbé Levente,
bibliotecar documentarist


Niciun comentariu: