marți, 21 noiembrie 2017

Cursul de biblioterapie în Ciuc



La 16-17 noiembrie 2017 a avut loc cursul internaţional de formare “Biblioterapie şi bibliotecile de mâine” în Biblioteca Judeţeană Kájoni János Miercurea Ciuc, cu profesori veniţi din Budapesta.

Cursul a fost început cu prezentarea istoriei şi importanţei biblioterapiei de către Bartos Éva, fondatorul acestei activităţi în Ungaria. Ea a accentuat că lectura este o modalitate pentru dezvoltarea personalităţii omului. Cititul are şi o funcţie terapeutică, iar bibliotecarul poate fi un mediator în universul cunoaşterii şi autocunoaşterii în activiăţile biblioterapice. Terapeutul dezvoltă simţul responsabilităţii şi suma calităţilor unei persoane. Cursantul beneficiază şi de o dezvoltare psiho-socială normală prin intermediul acestei activităţi. De asemenea îndrăgeşte şi lectura. În cazuri clinice cursantul este exclus din grup şi trimis la psiholog.
În partea a doua a zilei cursanţii au fost separaţi în trei grupe şi au făcut un plan de activitate biblioterapeutică. 

A doua zi bibliotecarul informatician Gulyás Enikő a vorbit despre lumea digitală în secolul al XXI-lea, idei şi elemente care se pot folosi şi în biblioterapie. Aici este vorba de programe instructiv-educative digitale, iPAD-uri, table interactive, Internet etc. Aplicarea acestor modalităţi stimulează copiii să rezolve problemele cerute. Trezeşte dorinţa de lectură, de artă şi de cultură.
La finalul cursului a fost simulată o oră de biblioterapie. Cursanţii au primit o părticică din această activitate importantă pentru bibliotecari. 
 
În şcoală activitatea de biblioterapie este concepută ca un proiect în colaborare cu profesorii şi psihologul şcolii, dar bibliotecarul trebuie să îndrume singur grupul.

La acest curs au participat 30 de bibliotecari, din care trei au fost din bibliotecile şcolare: Borbé Levente (Miercurea Ciuc), Hatos Melinda (Cristuru Secuiesc) şi profesoara de limbă şi literatură maghiară Bakó Edit (Păuleni-Ciuc).

Foto: Török Edit şi Borbé Levente
Borbé Levente,
bibliotecar 

Niciun comentariu: