marți, 28 noiembrie 2017

Zi metodică pentru bibliotecarii din Zona Ciucului 2017




La 24 noiembrie 2017 a avut loc la centrul de documentare şi informare a Colegiului Naţional „Márton Áron” cercul metodic al bibliotecarilor şcolari din zona Ciucului. Gazda şi organizatorul zilei metodice a fost Borbé Levente. 

Tema prezentărilor a fost: Programele bibliotecii şcolare interpretate cu noile metode.
După primirea oaspeţilor a fost vorba despre problemele actuale ale bibliotecarilor şcolari, cum sunt: transformarea sferei activităţii din bibliotecă, posibilităţile activităţilor colective, reducerea posturilor bibliotecarilor şcolari, gradaţiile de merit etc.
Având în vedere cele discutate, ziua metodică a continuat cu raportul gazdei zilei metodice despre Conferinţa Naţională a Bibliotecarilor Maghiari din România. Această prezentare a dat câteva idei bune colegilor. Iar prezentarea şi recomandarea cursului de biblioterapie derulată în Ciuc a fost una reuşită. Fiecare bibliotecar a primit căte ceva ce poate fi inclusă în activitatea sa.
În continuare Borbé Levente a vorbit despre importanţa poveştilor şi legendelor secuieşti. Valorile culturale ale zonei sunt foarte preţioase. Are un şir de poveşti şi legende cu teme instructive bogate. Aceste comori trebuie îngrijite şi date mai departe generaţiilor viitoare. Rolul bibliotecarului în această activitate este de o importanţă deosebită.
În a doua prezentare a întrunirii Egyed Daniela de la Liceul de Artă al oraşului Miercurea Ciuc a continuat cu proiectele şi prezentaţiile făcute în comun cu profesorii şi elevii şcolii. Aceste programe derulate cu scopul de a atrage atenţia asupra importanţei cititului a fost ca o “bursă de idei” pentru colegii prezenţi. Colaborarea cu profesorii şi elevii pentru un program dă o experienţă foarte bună pentru bibliotecari. Astfel munca lor este apreciat mai bine.

Prezentarea Danielei a fost întregit cu prezentarea foto a activităţilor colegelor Dánél Hajnalka, Kovács Edit şi Kristó Zita desfăşurate în bibliotecile lor. Cei prezenţi au vorbit despre programele lor reuşite la nivel şcolar, judeţean, sau internaţional. Soluţiile discutate pentru înfrângerea greutăţilor într-adevăr a fost ca o bursă de idei. 
 
Pentru buna desfăşurare a prezentării a ajutat informaticianul Gyarmati Dénes şi bibliotecarul Molnár Gyula.


Participanţii cercului metodic al bibliotecarilor din zonă: Borbé Levente, Bölöni Melinda, Dánél Hajnalka, Egyed Daniela, Főcze Piroska, Gábor Emilia, Karda Zsuzsa, Kolumbán Mária, Kovács Edit, Kristó Zita, Lakatos Tamás, Molnár Gyula, Nagy Aranka, Salamon Magyari Éva şi Székely Edit.
Borbé Levente


Niciun comentariu: