luni, 6 noiembrie 2017

Luna Bibliotecilor Şcolare la noi




Tematica lunii bibliotecii şcolare în Colegiul nostru a fost bazată pe istoria bibliotecii şi tezaurul cultural al zonei Ciucului. 

Orele pentru elevii nou-veniţi în Colegiul nostru:
- Ore de istoria gimnaziului şi a bibliotecii şcolare
- Ore de biblioteconomie
La aceste ore am fost ajutat de colegii: Borsodi László, Markó Ilona (şi ca diriginte), Csata Emese şi Csonta Noémi profesori de limbă şi literatură maghiară şi diriginţii claselor a IX-a: Tódor Imre, Orbán Zsolt, Olteán Éva, Csapó Hajnalka şi Csomós Róbert.


Programe:
- Istoria Gimnaziului nostru.
- Plantele medicinale din zona Harghita
- Legendele Ţinutului Secuiesc
La Conferinţa Naţională a Bibliotecarilor Maghiari din România am prezentat situaţia bibliotecarilor şcolari din ţară şi din regiunea Transilvaniei de la 1990 până astăzi.
Părţi integrante ale programelor au reprezentat expoziţiile tematice din temele respective.
La programe au participat şi elevii de la Grupul Şcolar „Kós Károly” cu profesoara îndrumătoare Kovács Zsuzsa. Programele din biblioteca şcolii au fost sprijinite de către Gyarmati Dénes, informatician.

Expoziţii
Expoziţie remarcabilă despre franciscani (fotografii, cărţi, anuare, ziare, broşuri şi alte documente).

Expoziţie a celei de-a 60-a aniversare şi comemorare a Revoluţiei maghiare anticomuniste din 1956.

Expoziţia Cei 13 de la Arad.

Expoziţia de plantele medicinale a fost prezentată prin observarea câtorva ierburi culese şi uscate de mine. Aceste prezentări au fost urmate de turul galeriei de cărţi pe această temă şi completate cu vizionarea unor fotografii de pe Internet din documentele bibliotecii.

Expoziţie de cărţi de legende şi harta legendelor.

Expoziţie din materiale didactice folosite în gimnaziul nostru în perioada comunistă până în anul 2000. În această expoziţie au fost prezentate următoarele materiale: pick-up-ul, boxe, casetă audio, discuri, atlase, fotoalbume vechi, diapozitive, diafilme şi o maşină de scris. Această expoziţie a fost prezentată de mine. Le-am vorbit elevilor despre imporţanţa materialelor didactice vechi şi am accentuat înlocuirea lor cu alte materiale didactice folosite în prezent. 

Materiile expoziţiei au fost selectate din biblioteca şcolii şi din biblioteca mea personală. Expoziţia a fost vizitată de peste 400 elevi şi profesori.

Contact
În luna octombrie am luat parte online într-un program de documentare realizat de Federaţia Internaţională a Asociaţiilor de Bibliotecari şi Biblioteci (IFLA).

Vizitatorii bibliotecii Colegiului nostru
În luna octombrie al acestui an în biblioteca noastră au făcut vizite grupuri de elevi cu profesorii îndrumători şi alte persoane considerabile:
- elevii Gimnaziului de Arte din Tiszaújváros (Ungaria)
- profesorii Gimnaziului Deák Ferenc din Szeged (Ungaria)
- directorul Şcolii Generale Báthory István din Mediaş - Szederjesi György
- directoarea Liceului Teoretic Brassai Sámuel din Cluj-Napoca - Kósa Mária
- elevii şi profesorii veniţi din Grupul Şcolar „Kós Károly”, Miercurea Ciuc



Fiecărei grupe i-a fost prezentat trecutul istoric şi situaţia actuală a şcolii, punând accentul pe cărţile valoroase ale bibliotecii. Musafirii au fost călăuziţi şi în sala festivă a Colegiului.

Borbé Levente,
Colegiul Naţional Márton Aron
Miercurea Ciuc


Niciun comentariu: