miercuri, 7 noiembrie 2018

Luna Bibliotecilor Şcolare la noi


Tematica lunii bibliotecii şcolare în Colegiul nostru a fost bazată pe comorile bibliotecilor.
Orele pentru elevii nou-veniţi în Colegiul nostru:
- Ore de istoria gimnaziului şi a bibliotecii şcolare
- Ore de biblioteconomie
La aceste ore am fost ajutat de colegii: Borsodi László, Csata Emese, Csonta Noémi și Markó Ilona profesori de limbă şi literatură maghiară şi diriginţii claselor a IX-a: Lőrincz Katalin, Boda-Székedi Eszter, Fazakas Edith, Tamási Csaba și Bodor Julianna.
Programe:
- Oaspeţi mici la biblioteca noastră în Luna Internaţională a Bibliotecilor Şcolare

- Farmacia Naturii:

Părţi integrante ale programelor au reprezentat expoziţiile tematice din temele respective.
La programe au participat şi elevii de la Grupul Şcolar „Kós Károly” cu profesoara îndrumătoare Kovács Zsuzsa. Programele din biblioteca şcolii au fost sprijinite de către Gyarmati Dénes, informatician.

- Am participat la Consfătuirea Anuală ale Bibliotecarilor Școlari din județul Harghita

Activități importante:
Am început o activitate biblioterapeutică bazată pe lectură cu două grupuri de elevi cu ajutorul profesoarei de limbă și literatură maghiară Markó Ilona.

Expoziţii
În cadrul Lunii Octombrie a Bibliotecii Școlare am realizat următoarele expoziții:
- Expoziţia de plante medicinale a fost prezentată prin observarea câtorva ierburi culese şi uscate de mine. Aceste prezentări au fost urmate de turul galeriei de cărţi pe această temă şi completate cu vizionarea unor fotografii de pe Internet din documentele bibliotecii.
- Expoziţie a celei de-a 61-a aniversare şi comemorare a Revoluţiei maghiare anticomuniste din 1956.

- Expoziţie din manuale folosite în gimnaziul nostru în perioada 1920-2000. În această expoziţie au fost prezentate manuale ale profesorilor și elevilor din gimnaziu.

Materiile expoziţiei au fost selectate din biblioteca şcolii şi din biblioteca mea personală. Expoziţia a fost vizitată de aproximativ 400 elevi şi profesori.

Contact
În luna octombrie am luat parte într-un program cu titlul ”Cartea mea preferată” realizat de Federaţia Internaţională a Asociaţiilor de Bibliotecari Maghiari.

Colaborare

- Am fost coorganizatorul concursului de quiz online organizat de Biblioteca Județeană ”Kájoni János” din Miercurea Ciuc. Link: http://biblhr.blogspot.com/2018/10/concursul-de-quiz-online-in-biblioteca.html


- Am ajutat la serbarea celui de al 350-lea an al gimnaziului nostru, program festiv la sfârșitul lunii octombrie, cu procurarea documentelor importante din anul 1968.

- Am colaborat cu profesoara Csonta Noémi la ora de literatură maghiară cu tematica versului Vörösmarty Mihály despre farmecul bibliotecilor.


În luna octombrie al acestui an în biblioteca noastră au făcut vizite grupuri de elevi cu profesorii îndrumători şi alte persoane considerabile:
- profesorii Gimnaziului Verseghy Ferenc (Ungaria)
- elevii și învățătorii din Școala Ginazială József Attila, Miercurea Ciuc
- elevii şi profesorii veniţi din Grupul Şcolar „Kós Károly”, Miercurea Ciuc
- Grupul de bibliotecari școlari din județul nostru.

Fiecărei grupe i-a fost prezentată trecutul istoric şi situaţia actuală a şcolii, punând accentul pe cărţile valoroase ale bibliotecii. Musafirii au fost călăuziţi şi în sala festivă a Colegiului.
Borbé Levente,
Colegiul Naţional "Márton Áron"



Niciun comentariu: