La 7-9 noiembrie 2022 a avut loc cursul internaţional de formare “Biblioterapie şi practicile biblioterapiei” în Biblioteca Judeţeană Kájoni János Miercurea Ciuc, cu profesorara dr. Bartos Éva, venită din Budapesta.
Prima zi a fost abordată funcţia terapeutică a cititului. După prezentarea participanților doamna Bartos Éva a reflectat asupra importanţei bibliotecarului, care poate fi şi un mediator în universul cunoaşterii şi autocunoaşterii în activităţile biblioterapeutice. Terapeutul dezvoltă simţul responsabilităţii şi suma calităţilor unei persoane.
A fost vorba şi despre modalităţile în biblioterapie prin care se pot aplica mai multe elemente instructiv-educative ca cele digitale, folosirea internetului sau alte soluţii interactive.
A doua zi a început cu trecutul istoric al biblioterapiei, după care a fost interpretată biblioterapia folositoare. Este foarte utilă pentru problemele apărute de zi cu zi. Citirea unei opere poate fi și fructoasă, discuții impresionante între participanții la programul biblioterapeutic. Poate ajuta și la înțelegerea dificultăților create în atmosfera trăită de om.
În ultima zi a cursului de perfecționare a fost prezentat un program de biblioterapie. După care cursanţii au fost separaţi în mai multe grupe şi au făcut un plan de activitate biblioterapeutică. Cursanţii au fost încântaţi de programul în care am rezolvat multe probleme în domeniu, bineînţeles împreună. Au înţeles faptul că activitatea de biblioterapie este un proiect complex.
Cursanţii în timpul programului au colaborat corespunzător. Au rezonat excelent la toate problemele puse. A fost un program reușit. Participanții au fost recunoscători față de mentorul programului. Totodată au simțit nevoia de a crea un grup de bibliotecari care își împărtășesc experiențele și promovează biblioterapia.
Borbé Levente, bibliotecar
Colegiul Național „Márton Áron”, Miercurea Ciuc
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu