luni, 7 noiembrie 2022

Întrunirea online a bibliotecarilor școlari maghiari din Transilvania - 2022

În data de 3 noiembrie 2022, de la ora 12,30 a avut loc cercul metodic online al bibliotecarilor școlari maghiari din Transilvania.

Borbé Levente, bibliotecarul Colgiului Național Márton Áron din Miercurea Ciuc, care a fost organizatorul și mentorul întrunirii, în primul rând a salutat colegii, după care a vorbit despre situația actuală a bibliotecarilor școlari din țară. A continuat cu prezentarea activității lui în biblioteca colegiului. Cum sunt: Luna Internațională a Bibliotecilor Școlare, proiectul Tamási, trecutul istoric al bibliotecii gimnaziului, expoziții de aniversări și comemorări anuale sau al oamenilor renumiți.

Dunkler Réka, bibliotecara de la Școala Gimnazială Bethlen Gábor din Odorheiu Secuiesc a vorbit despre proiectul János Vitéz bazat pe popularizarea marelui poet maghiar și revoluționar Petőfi Sándor. Această lucrare a fost prezentată de către copiii școlii. Poemul a fost împărțit între ei. Atmosfera proiectului a fost ajutată cu numeroase rechizite, cu hărți și cu desenele elevilor. Au fost ținute și câteva jocuri de quiz literar. Pentru mărirea stocului bibliotecii bibliotecara a participat la programul Fuss Neki, program de strângere de fonduri pentru cauze nobile al mai multor organizații din zonă.

Kántor Ágnes, bibliotecara din Școala Gimnazială Petőfi Sándor din Cristuru Secuiesc a reușit să realizeze mai multe programe. Cum sunt: citirea cărților de basme pentru elevi mai mici, care au fost prezentate de către copii. Cele mai importante sunt: poeziile prezentate, care au fost desenate și creațiile de coroană de frunze care au fost interpretate cu ajutorul lecturilor bazate pe anotimpul toamnei.

Hatos Melinda, din Liceul Teoretic Orbán Balázs din Cristuru Secuiesc a fost bucuroasă pentru faptul că a primit o sumă remarcabilă de la gimnaziul său pentru mărirea stocul bibliotecii școlare. Din activitățile bibliotecii cel mai mult îndrăgit, în principal între cei mici, este teatrul de hârtie.

Dánél Hajnalka, de la Școala Gimnazială Petőfi Sándor din Miercurea Ciuc a recomandat programele expozițiilor permanente ale Muzeului Secuiesc al Ciucului. Expoziția este remarcabilă. De asemenea primesc și clase sau grupuri școlare în activități interactive făcute pentru ei.

Kiss László, bibliotecarul Liceului Teoretic Mikes Kelemen din Sfântu Gheorghe a vorbit despre varianta activităților în Luna Internațională a Bibliotecii Școlare. A accentuat posibilitatea participării în programele bibliotecare internaționale, cum sunt: eTwining, Erasmus sau Bibliotecile înfrățite din Ungaria. A vorbit și despre importanța donațiilor de cărți.

A fost vorba și despre concursul intitulat CarteTECA și Salvați Copiii Romania, care a fost promovat de către colegul nostru Kiss Károly.

La finalul întrunirii au fost discutate și problemele apărute în bibliotecile școlare.

Colega noastră Dunkler Réka a invitat participanții la întrunirea Asociației Bibliotecarilor Maghiari din România, care va fi ținută în luna noiembrie la Odorheiu Secuiesc.

În final a fost vorba și despre următoarea întrunire a bibliotecarilor școlari maghiari din Transilvania. Gazda întrunirii va fi Gábor Tünde Anikó, bibliotecara Liceului Teologic Romano-Catolic Szent Erzsébet din Lunca de Sus.

În concluzie, pot spune că a fost un brainstorming bibliotecar școlar reușit. Participanții au fost de acord că personalitatea bibliotecarului joacă un rol important în organizarea programelor. În același timp este important să aleagă activități bibliotecare în care se simte ca acasă.

Participanții întrunirii: Albert Melinda, Balogh Zsuzsanna, Borbé Levente, Botorok Ildikó Dánél Hajnalka, Dunkler Réka, Egyed Danila, Forreiter Csilla, Gábor Bogács Emília, Gábor Tünde Anikó, Gagyi Melinda, Galaczi Mária, Hatos Melinda, Kántor Ágnes, Kelemen Rebeka, Kiss Károly, Kiss László, Kovács Edit, Mákszem Olga, Portik-Bakai Magdolna, Simó Ildikó, Varga Emese.

Foto: Dánél Hajnalka,Gábor Tünde Anikó și Hatos Melinda.

Borbé Levente,

bibliotecar

 





Niciun comentariu: